måndag 11 januari 2010

Familjen annorlunda

Ikväll startar serien Familjen annorlunda igen. Det ska bli intressant o se. Dom som medverkar i programmet har tio barn. Tre barn med än mig men bara ett mer än vad vi i familjen har gemensamt.

Här i Borgholm är vi lite av en familjen annorlunda. Det är inte "normalt" att ha så många barn som vi har. Genomsnittsfamiljen har två barn. Vi ligger alltså långt över den siffran med våra nio barn.

Vad är det som är så annorlunda egentligen med en familj med många barn? Vi lever som de flesta gör. Många har fördomar mot oss som har många barn. Jag har hört när det har ifrågesatt om barnen får någon mat i flerbarnsfamiljerna. Har vi verkligen råd med middag på bordet? Får barnen den stimulans och uppmärksamhet som de behöver? Har vi verkligen tid med barnen?

Varför skulle vi inte ge barnen uppmärksamhet? Visst de kan inte få lika mycket uppmärksamhet som ett enskilt barn får men uppmärksamhet får dom.

Jag tror barnen i flerbarnsfamiljerna uppskattar saker o ting på ett helt annat sätt än vad de enskilda barnen gör. De enskilda barnen är vana att det bara är dom. De behöver kanske inte dela med sig på samma sätt som flerbarnsfamiljens barn behöver göra.

Våra barn är vana vid att vänta på sin tur. De har tålamod. De vet att det är inbgen idé att tjata. Visst försöker dom ibland men det hjälper inte för allt har sin tid.

Jag tror att vi i flerbarnsfamiljerna organiserar hemmet på ett helt annat sätt än de med få barn. Det krävs system när man har många barn. Schema för det mesta. Man är styrd av klockan för det mesta.

Jag har fått höra mycket när det gäller andras syn på många barn. Jag hoppas fler ser familjen annorlunda så de ser att vi med många barn lever som vanligt fast med fler rutiner än vad de flesta har.

I denna omgång i familjen annorlunda får vi möta både nya familjer o de andra som medverkade förra omgången.Har man många barn samt lite plats så krävs det orginisation. Det är inte alltid vi har det. Knep som är bra är svåra att hitta ibland. Hallen invaderas av kläder o skor o det spelar ingen roll hur mycket man ibland plockar för det ser uppställt ut iaf.

Hittade bra länkar i aftonbladet som ger en bra tips. Ta en kik på dom. De är rätt så intressanta. Tycker jag iaf.1 kommentar:

 1. Jag personligen är enormt imponerad!

  När vi har fullt hus här, med alla tre barn (vi har varsin tjej sedan tidigare plus en gemensam liten kille) blir jag fort trött och det känns som om jag inte gör något annat än lagar mat och fixar - men egentligen är det ju ingen skillnad. Mat lagar man ju ändå och tvättar likaså, om än i mindre mängder?

  Att däremot ha tid och ork att prata med och lyssna på varje barn varje dag och maken dessutom, - förutom allt det praktiska, det är det jag imponeras av! Självklart älskar man varje barn precis lika mycket som en tvåbarnsförälder gör, men det tar tid och kraft att alltid finnas där för alla, det gör det ju redan för mig ;-)

  Så, du har min beundran *skrattar*

  Dessutom tror jag att dina barn kommer att bli starka, kloka och medkännande individer, de vet att världen inte bara snurrar runt dem själva på ett sätt som ett ensamt barn sällan får känna. Jag tror att de kommer att ha nytta av den kunskapen i livet!

  Kram!

  SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...