söndag 3 januari 2010

Hemlös mot uteliggare

Nästan 18 000 st är hemlösa i Sverige och de blir allt yngre som hamnar på gatan. Den lever på gatan och har presenningar som skydd.

Hur är det bara möjligt att hamna på gatan i Sverige? De hamnar mitt emellan och det går i regel snabbt. Har kommunerna inget ansvar?

Många tycker att de får skylla sig själv. De har försatt sig där själv mm mm, men oavsett så ska ingen behöva leva på gatorna. Det finns dom som haft bil och villa och en fast anställning. Sen har de blivit av sitt jobb för att deras chef skär ner på sina anställda. De får ingen inkomst o ingen hjälp från soc för soc har sina normer.

De kan inte betala sina hyror eller lån och till sist så hamnar de på gatan för när de hamnat i registret så får de sällan lägenhet för prickarnas skull. Hur de har fått sina prickar har ingen betydelse.

Det behöver inte alltid vara så men för vissa är det så. De hamnar på gatan och har ingenstans att ta vägen. Jag glömmer aldrig när vi var i Danmark för 3 år sen. Vi gick på gatan och intill en ingång i en affär så låg det 3 personer under täcken. En man, en kvinna och ett barn. De hade en hund med sig där. De var hemlösa.

HUR är det möjligt? När barn finns med i bilden borde inte kommunen/socialen ha skyldigheter då?

Alla behöver inte vara missbrukare för att vara hemlös. Det kan vara hårt arbetande människor som levt sunt i hela sitt liv som kan bli hemlös.

Att vara hemlös tror jag inte det finns någon som strävar efter. Det är farligt att leva på gatan. Rån och mord är något som är mycket mer nära till hands än för dom som har ett hem att skydda sig i.

Sen har man läst om dom som säger att de är uteliggare fast de har pengar på banken o skulle mycket väl kunna ta sig en lägenhet. Då undrar man varför? Varför bli uteliggare med vilje? Det är inget glamuröst liv precis.

Man vet inte bakgrunderna till varför de blir uteliggare men en siffra på 18 000 är mycket. Skrämmande mycket. Man ser förfallna hus lite överallt i olika kommuner. Kan man inte använda dom till boende? Rusta upp dom o göra dom till härbärge eller vad som helst.

Usch. Jag tycker bara det är så hemskt att det finns familjer som är tvungen att bo på gatan.


Uteliggarnas vardag i bilder

Läs mer i hd - aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Shadow Word generated at Pimp-My-Profile.comFollow En 7 barnsmammas vardagsliv BloggRegistret.se

4 kommentarer:

 1. Visst är detta hemskt :(
  Många fryser ju ihjäl nu i kylan *gråter* & det finns ju många barn me ♥ värker för dessa alla!

  SvaraRadera
 2. http://www.youtube.com/watch?v=fmD227t8Fh4

  SvaraRadera
 3. En sa att han vanligtvis får in 150-200 kronor om dagen. Det ger alltså 4500-6000 i månaden skattefritt. 55000-73000 om året. Om man inte har någon hyra och får maten gratis så är inte det SÅ dåligt med pengar egentligen. Om man utöver dessa pengar även får förtidspension eller socialbidrag så har man inte det så jättefattigt... om man inte lägger pengarna på öl och cigg förstås. För 50 000 borde man ju kunna köpa en lägenhet i någon mindre stad? Om de går ihop några stycken så borde det inte vara nåt problem egentligen, om de la av med ciggen och ölen. Men de väljer att inte göra det. Självklart måste man satsa på att motverka hemlösheten, men då ska det vara för de som vill det själva, som visar det, inte de som köper öl och cigg för 55000-73000 om året, som killarna i det där reportaget.

  SvaraRadera
 4. Det låter kanske mycket med 150-200 kr men det är ju egentligen inte det. Man ska ha kläder o man ska ha mat.

  Alla lägger inte pengarna på öl och cigg. De försöker få sin vardag att gå i hop.

  Har man ingen inkomst så får man i regel ingen bostad fast du skulle köpa din egen.

  SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...