fredag 15 oktober 2010

Blog Action Day 2010

Blog Action Day 2010


Det är Blog Action Day 2010. Det är tänkt att bloggare runtom hela världen ska skriva om ett o samma ämne och detta året är det fokuserat på vatten. Tillgång till rent vatten.

Det finns nästan en miljard människor som saknar tillgång till rent vatten. Det orsakar sjukdomar och dödsfall.

Lite fakta:

* 40 miljarder timmar: Afrikanska kvinnor går över 40 miljarder timmar varje år transporterar cisterner som väger upp till 18 kilo för att samla in vatten, som vanligtvis är fortfarande inte säkert att dricka.

* 38.000 Barn i veckan: Varje vecka, nästan 38.000 barn under 5 år dör av osäkra dricksvatten och ohygieniska levnadsvillkor.

* Krig om vatten: Många forskare attribut konflikten i Darfur åtminstone delvis bristande tillgång till vatten. En rapport som beställts av FN konstaterade att i det 21: a århundradet kommer vattenbrist bli ett av de främsta orsakerna till konflikter i Afrika.

* En mänsklig rättighet: I juli att lösa vattenkrisen, förklarade FN tillgång till rent vatten och sanitet är en mänsklig rättighet över. Men vi är långt från att genomföra lösningar för att säkra grundläggande tillgång till säkert dricksvatten.

* Mat Fotavtryck: Det tar 24 liter vatten för att producera en hamburgare. Det innebär att det skulle ta över 19.900 miljoner liter vatten för att bara göra en hamburgare för varje person i Europa.

* Teknik Fotavtryck: Den skinande nya iPhone i fickan kräver en halv liter vatten att ta ut. Det kanske inte verkar så mycket, men med över 80 miljoner aktiva iPhones i världen, som är 40 miljoner liter för att ladda dem ensam.

* Mode Fotavtryck: Att bomull t-shirt du har på dig just tog nu 1.514 liter vatten för att producera, och dina jeans krävs en extra 6.813 liter.


* Flaskvatten Fotavtryck: USA, Mexiko och Kina är världsledande i flaskvatten konsumtionen, med människor i USA dricker i genomsnitt 200 flaskor vatten per person varje år. Över 17 miljoner fat olja behövs för att tillverka dessa vattenflaskor, 86 procent av dessa kommer aldrig att återvinnas. Läs mer om Blog Action Day här
Läs mer om AA’s vattenprojekt i Uganda här

Läs andra bloggar om , , , , , ,

Intressant?

Tycker du om det du har läst? Tryck på gilla knappen :-D eller pusha vidare

2 kommentarer:

  1. It's true, every word! Thank you for your important message! I did understand every word, but my 'active' Swedish is a bit rusty (quite a few years since I studied it at school -- we all (almost all) still do!), so I'm too shy to answer in Swedish.

    SvaraRadera
  2. Thank you for your comment. Funny that you wrote whether it was in English or Swedish ;-)

    SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...