torsdag 10 februari 2011

Barnuppfostran

Barnuppfostran är en viktig sak för varje förälder. Det är föräldrarna som formar barnen under barnets uppväxt. Det är svårt i vissa situationer att veta hur man ska göra. Ibland gör man en sak som man tror är rätt just då men som visar sig vara fel längre fram. Men hur ska man veta om man inte har facit i handen innan man gör någonting? Vilket man aldrig har naturligtvis. Men man har ju den lärdomen till senare tillfälle iofs.

Jag tror på lite krav på barnen skadar inte. Inte för mycket naturligtvis utan lagom för varje individ och ålder. Det här med krav är oxå lite individuellt. Bara för ett barn är 15 år så klarar kanske indte den av större krav som man skulle tro och tycka att han eller hon borde göra, utan man får kanske sätta lite mindre krav då.

Många gnäller på mig ibland om att mina barn får hjälpa till för mycket och det är för att jag har många barn bla bla bla bla, men det är inte riktigt så.

Jag har en snart 13 årig flicka som byter blöja ibland på sin lillebror och när andra vuxna människor fick veta det så var det så fruktansvärt för min dotter var ju bara ett barn och hon skulle inte byta blöja på sin lillebror. Men nu är det ju som så att  min dotter vill ju själv göra det. Ska jag neka min dotter att byta blöja på sin lillebror bara för att det vinns vuxna som inte har något annat för sig än att klanka ner på andras familjers leverne?

Det har kommit fram att det finns andra 13 åringar som byter blöjor på sina småsyskon men de har inte  så många syskon i familjen så det var tydligen annorlunda då, för där snackas det inte. Som vuxen tycker jag att det låter konstigt i mina öron. Hur tänker ett barn då?

Det finns en gräns för allt och den gränsen är olika satt beroende på hur långt barnen har kommit i sin utveckling!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intressant?
Valresultatet.se Tycker du om det du har läst? Tryck på gilla knappen :-D eller pusha vidare

4 kommentarer:

 1. Det finns många fördomar och förutfattade meningar...

  Kramar från mig <3<3<3

  SvaraRadera
 2. När det gäller detta är det så lätt att diskussionen blir snett åt ena hållet (Tigermamman) eller åt andra hållet (Curlingföräldrarna). Jag tror det är bra med krav, men också kram. Att det är bra med frihet, men också gränser. Med Tigermammans sätt verkar det bara finnas besvikelse, hot och press och jag tror inte de barnen blir lyckliga, de kommer tro att yttre framgång är det enda viktiga i livet, vad andra tycker om en.

  Jag tycker att det är bra att en tolv-trettonåring, som dessutom vill det själv, byter blöjor på sin lillebror. Det tror jag stärker banden mellan syskon, att man tar hand om varandra. Så länge det inte är så att hon _alltid_ måste byta blöjor och aldrig får göra nåt annat, men så får jag inte intrycket att det är hos er. De flesta barn växer ju av att få hjälpa till om de samtidigt får beröm och uppmuntran.

  Det handlar ju om balans, och kunna känna efter vad som är lagom krav/frihet för just det här barnet. Det verkar du kunna bra.

  SvaraRadera
 3. Jag tror på samma som du Petra. Krav som barnen klarar och kan växa med. Nej här är inte barnen tvungna att göra något och det dom gör får de beröm för. Då vill barnen göra ännu mer för de växer i sin uppgift. Det är viktigt att barnen får beröm för det dom gör och skulle de fela så är det inte så farligt med det. Man reser sig och tar lärdom av det man gjorde fel sist. Det tror jag på.

  Jag tackar för dina ord och för din kommentar :-D

  SvaraRadera
 4. Tycker absolut inte att det är för stort krav att hon byter blöja på sin bror. Hon vill ju det själv.
  Som ni tidigare skriver, så handlar det om balans. Rimligt och orimligt. Vad barnen kan och vill hjälpa till med.
  Tycker du verkar vara en fin mamma! efter allt jag har läst och följt er med ;)
  Kramiz och ha en fin dag.

  SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...