tisdag 28 februari 2012

Vad är skillnaden egentligen?

Vad gör du när du har din egentid? Själv sitter jag vid datorn faktiskt. Inte alltid men oftast. Det är där jag kan koppla av och stänga ute allt annat som man inte vill tänka på. Ibland spelar jag för att ha något att koncentrera mig på. Spelet gör att jag kan glömma tråkiga saker för en stund.

Jag använder min dator mycket under dagarna ibland för det är genom datorn jag tjänar mina pengar. Nu är jag hemma på heltid och det är kanske det som sticker i ögonen på en del. Är man hemma så har man annat att göra än att sitta vid datorn anser en del. Jag har ju dessutom många barn så jag ska inte hinna att sitta vid datorn.

En storfamilj har alltid tvätt, disk och massor att plocka och dona om dagarna. Det har jag med naturligtvis men måste man alltid göra dessa saker? Kan man inte få lov att prioritera andra saker någon gång? Eller måste man alltid slita som ett djur i hemmet?


Jag gör en del i hemmet fast andra inte ser det. Jag tvättar 3-4 maskiner tvätt om dagen. Ibland så hoppar jag över en dag för tvätta är inget som är jätteroligt arbete precis och det kan ibland vara tungt och jag får ont i min rygg. Därför tar jag en paus ibland på 2-3 dagar och får då dubbelt upp sedan. Därför blir det 3-4 maskiner tvätt per dag de gånger jag tvättar.


Jag plockar i hemmet. Jag tar upp leksaker och lägger de på plats och jag dammsuger kök, hall och vardagsrum varje dag för det är i de utrymmena som vi vistas allihop. Det blir en del när man är många. Ibland så ser det inte undanplockat ut men det har blivit det under dagen. 


Jag viker tvätt. Det blir en del efter så många maskiner per dag och det är inget som görs av sig själv. Jag försöker få in det i skåpet samma dag men det är inte alltid det blir så. Jag handlar mat och hämtar barn. Väl hemma så lagar jag maten och serverar den. Det är inget som görs av sig själv. För många låter det kanske inte som att det är något men för mig är det det och jag anser att jag är värd att göra vad jag vill på min egen tid. Har jag ingen egen tid så ser jag till att få en!

Datorn är ju en maskin som gör att andra kan se vad jag gör på datorn. Nu menar jag om jag är inne på något speciellt forum som till exempel Facebook. Där ser ju ens vänner som man har på listan om jag är online eller om jag spelar till exempel. Jag är alltid online på facebook fast jag sitter inte där så mycket. Däremot så kan jag gå in och spela ett spel när jag sitter med min kaffemugg.

Jag dricker mitt kaffe och kollar mail och ser om någon har något roligt att berätta. Jag spelar ett spel och sedan när kaffet är slut så går jag och gör något annat. Sedan kan jag mycket väl gå in och fortsätta spelet som jag påbörjat bara för att sedan gå därifrån igen. På kvällen när barnen själva sitter vid sin dator så sitter jag vid min. I regel så skriver jag recensioner då eller så läser jag nyheterna och skriver min blogg.

Jag har mitt sociala umgänge vid datorn med. Det är via den som jag "pratar" med andra och utbyter vardagslivet med. I stället för att sitta mitt emot en människa i mitt kök så sitter jag vid min dator och pratar med andra via den. Om inte jag skulle få lov att sitta vid min dator och ha kontakt med andra människor, varför ska andra då få lov att bjuda hem en människa på kopp kaffe för?

Det är saker som kan synas på nätet. Hade jag suttit hemma och tittat på tv så ser ingen det och det är naturligtvis helt ok. Om jag väljer att sitta vid TV:n i stället för datorn så är det bättre. Varför vet jag inte men i många ögon så är det så. Datorn är tabu för mig som är flerbarnsförälder och jag förstår inte varför.

Jag som 7 barnsmamma ska inte få lov att klaga och tycka att det är jobbigt att tvätta eller plocka undan för jag har själv valt att skaffa så många barn. De som har färre barn får lov att klaga och det är fullt förståeligt att de behöver egentid och att de vill sitta vid datorn.

Jag pekar inte ut någon speciell person som har påpekat detta jag skriver nu utan det är sådant jag har fått höra av diverse olika människor genom årens gång och jag tycker att dessa människor är otroligt omogna och egoistiska. De ser bara så långt som till sig själv och att klaga på andra när de har en egen dörr att stänga är också en sak som jag inte förstår.

Har folk så mycket tid så att de kan hacka på vad andra gör på sin fritid så bör de nog se sig om efter en annan tidsfördriv, för detta håller inte i längden. Jag tjänar mina pengar via min dator, men jag befinner mig hemma när jag skriver. Hade det varit annorlunda om jag hade haft ett kontor att gå till? Hade det kallats för ett jobb då eller hade det kallats för att jag bidrar med något? Jag har inget jobb men jag tjänar ändå pengar på det jag gör via min dator. Borde inte det räknas? Borde inte jag få lov att gå in och spela ett spel på facebook då i lugn och ro efter ett uppdrag har blivit klart?

Intressant?

3 kommentarer:

 1. ”Egentid är något trams vi har uppfunnit själva”
  Malin Wollin. Malin Wollin.

  Har du barn och funderar över vad egentid egentligen är? Lyssna noga där du sitter. Är det tyst? Då har du egentid.

  Sänk kraven snälla rara nån!  Egentid är något trams vi har uppfunnit för att ha ytterligare ett ångestmoment i livet. Som om det inte räcker med barnen som inte ska dö, arbetslösheten, bostadsmarknaden, svärmor, räntan, miljön och knulleriet. Vi ska ha egentid också. Annars är vi förfördelade och undrar om vi kanske inte ska ta och skilja oss för då får vi plötsligt 26 veckor egentid.  Har vi så dåligt samvete av att vi har ett behov av att vara ifrån våra barn att vi måste kalla det något?

  Egentid är när jag läser en bok med Tankesmedjan i lurarna när klockan är 22:30. Egentid är när jag läser mina mail på jobbet. Egentid är när jag sover. Egentid är när vi äter middag tillsammans och alla barnen har sprungit ner i källaren som en hord antiloper.

  Egentid kan vara att bajsa i fred med en ny tidning, det vet alla föräldrar(pappor).  Ha inte så höga krav på familjelivet. Hitta stunderna av tystnad och sexytime. De kan vara försvinnande korta men ändå underbara.

  Nöj dig med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag nöjer mig med det. Jag tar de stunder som ges och njuter av dom men det är andra som säger att det är fel. Jag har annat att göra än att sätta mig i soffan och ta mig en kopp kaffe och kolla mina mail. Allt som har med datorn att göra är fel i mångas ögon.

   Egentid är som du säger en hel del. Vid min dator kan jag koppla av därför använder jag mig av den. Det finns människor som tycker att bara för att man har barn så har man förlorat rättigheten till vissa saker här i livet och jag förstår inte varför den har gjort det.

   Radera
 2. Skit i vad andra tycker och njut av dina barn och din tid vid datorn. Kram

  SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...