måndag 24 september 2012

Skyldig eller oskyldig? Rätt eller fel?


Thomas Quick


Det är ett namn som har figurerat i media så länge jag kan minnas. När jag har hört folk prata om psykopater så har Thomas Quicks namn varit framme. En farlig person har jag fått höra att han var. Fast det har skrivits så mycket om honom så känner jag inte människan. Han är en gåta för mig och den gåtan blir bara större och större för varje dag. En gåta har alltid ett svar, men vill folk verkligen ha något svar på den? Jag vet inte själv på vilken sida jag hamnar på. Vill jag veta eller vill jag inte?
Alla svar som pekar för honom ger många fler frågor som man kanske inte får svar på. Har han mördat eller har han inte? Om han inte har gjort det, *vem är den skyldige? Finns denna person på våra gator fortfarande? Är det en och samma person som har gjort alla dessa mord som Thomas har fått skulden för? Hur många mördare går egentligen lösa på våra gator? Om nu Thomas Quick är oskyldig, hur står då polisen i våra ögon? Har de sjunkit i sin trovärdighet eller hur ska man tänka om dom?
Ja frågorna är många och det är bara en bråkdel av dom alla faktiskt.

Vem är Thomas Quick?
Frågan är om Sture Ragnar Bergwall vet det själv. Sture är alltså samma person som Thomas. Namnet Thomas Qucik tog Sture i början av 1990-talet. Det var under mordutredningen på hans påstådda första offer Thomas Blomgren. Efternamnet är hans mammas flicknamn. Thomas Quick hette han fram till våren 2002. Då tog han tillbaka sitt tidigare namn Sture Bergwall.

Varför välja att ta sitt namn efter den första påstådda mordoffret? Det är en fråga jag skulle vilja ha ett svar på, för med den frågan kommer det massor med andra frågor som man aldrig kommer att få svar på. Kände Thomas sig själv kluven så det var därför han tog ett annat namn? Eller ska jag kanske skriva Sture? Det är svårt att namnge någon när man inte vet vilket namn man ska använda. Hädanefter kommer jag att använda mig av namnet Thomas Quick, det namn som jag har ”lärt känna” (via medierna) honom på. Den dagen han blir helt frikänd så kan jag tänka mig att han blir Sture Bergwall med hela svenska folket.
Thomas Quick föddes som Sture den 26 april 1950 i Källviken i Falun. Han är en känd man men tyvärr inte känd för något gott. Han är dömd för flera mord och det är nu som det hela blir lite unikt. Han dömdes för mord utan att det fanns några vittnen eller tekniska bevis som kunde binda honom till mordplatsen. Under 1990 talet så erkände dock Thomas Quick de mord som begåtts i Sverige, Norge, Danmark och Finland och det var då mellan åren 1964 och 1993. Hur många mord det egentligen rör sig om har jag faktiskt ingen aning, inte heller hur många mord han erkände, om men han dömdes för 8 av morden.


Biograf - En kort sammanfattningi
Thomas Quick har 5 syskon varav en är hans tvillingsyster. Syskonskaran växte upp i Korsnäs utanför Falun där de bodde med sina föräldrar. Enligt Thomas själv så ska han hans uppväxt kantats av sexuella övergrepp som hans pappa skulle vara skyldig till och hans mor skulle vara extremt sträng. Det har framkommit senare att detta bara är lögner. Thomas ska ha antastat barn själv och han hade barnpornografiskt material som hittades i hans rum i Säter 1994. Thomas fick tbc som barn och vårdades en tid på sanatorium. Som vuxen behandlades han med psykofarmaka i stora mängder. För er som inte vet vad psykofarmaka är så kan jag berätta för er att det är läkemedel som är riktat direkt till psyket. Han var manipulativ och enligt hans tvillingsyster så var han otroligt talangfull när det gällde att skådespela. 1991 så åkte Thomas fast för grovt rån och fick psykiatrisk vård. Rånet var som sagt grovt. Han hade hållit en familj gisslan medan hans medbrottsling hade tvingat pappan i familjen att ta ut 245 000 kronor. Han ska ha hotat familjen till livet och även huggit med en kniv i väggarna. Det var inte allt utan att han högg även kniven i en säng där ett barn låg och sov.

Erkännanden tas tillbaka och han blir frikänd
En dokumentär sändes i Sveriges Television december 2008 och den dokumentären hölls av Hannes Råstam. Inför honom och alla TV-tittare så tog Thomas Quick tillbaka alla sina erkännanden om morden. Det var här det började gå snabbt framåt för 2009 så lämnades en rensningsansökan in angående ett av morden. Det på Yenon Levi. Resningen beviljades den 17 december 2009 av hovrätten. Den 28 maj 2010 så lade chefsåklagaren Eva Finné ner åtalet. Den frikännande domen meddelades den 3 september samma år. Efter det blev han även frikänd för morden på Therese Johannesen och Johan Asplund.
Det är här jag blir lite kluven faktiskt. Varför erkänna mord om man inte har begått dom? Det finns säker flera olika förklaringar till det men det kommer nog alltid förbli en gåta för mig. Tyckte han att det var lika bra eller tyckte han att det var spännande? Hur kunde han beskriva morden när han inte hade varit på plats? Finns det svar på dessa frågor?Mordfallen, erkännande, fällande dom, resningsansökan och resultat
Yenon Levi hittades död den 11 juni 1988. En fällande dom kom inte förrän den 28 maj 1997 och resningsansökan lämnades in den 20 april. Resultatet av detta blev ett frikännande i maj 2010 då det hela blev nedlagt. 
Therese Johannesen hittades den 3 juli 1988. Den fällande domen kom tio år senare. Den 2 juni 1998. Fallet blev nedlagt den 29 mars 2011.

Charles Zelmanovits försvann den 13 november 1976 och hittades död den 19 september 1993. Thomas Quick erkände dådet våren 1994 och den fällande domen kom den 16 november 1994. En resningsansökan lämnades in den 5 juni 2012 och än så länge har det inte kommit någon dom över detta. Den som väntar får se med andra ord. 
Marinus och Janni Stegehuis var det holländska paret som hittades knivmördade i sitt tält nära sjön Vuolep Appajaure i Gällivare kommun. Det fattades tekniska bevis men Thomas erkände dåden i november 1994. Den fällande domen kom den 25 januari 1993. Den 18 juni 2012 så lämnades en resningsansökan in och än så länge har det inte inte kommit någon domslut på det. 

Trine Jensen försvann från Oslo den 21 augusti 1981 och hennes kropp hittades två månader senare i en skog i Svartskog. Det ligger cirka en mil från Oslo. Gry Storvik hittades död den 25 juni 1985 på en parkeringsplats i Mrvoll. Det ligger strax söder om Oslo. Även här saknades tekniska bevis, men Thomas berättelse stämde överens med utredningens. Så saken var tydligen klar redan där. Under 2011 så lämnades resningsansökan in för de båda fallen och idag den 24 oktober så lades fallen ner. 

Johan Asplund försvann den 7 november 1980. Några kvarlevor efter honom har ännu inte hittats. Thomas Quick erkände första gången 1992 och sedan ännu en gång 1993. Han fick sin fällande dom den 21 juni 2001 och en resningsansökan lämnades i oktober 2011. Fallet blev nedlagt den 17 augusti 2012.
Det finns fler offer men de fallen har inte gått vidare till domstol.

Fenomenet Thomas Quick


Kan man kalla honom för ett fenomen utan att det låter dumt? Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Thomas Quick är en stor gåta som jag nog aldrig kommer att lista ut svaren på. Jag skulle vilja krypa in i hans lilla huvud och se vad det är han tänker. Få ta del av hans vardag bara en liten liten stund. Vad känner han och hur känner han? Hur mår han framför allt? Han kan ju inte må så väldans bra egentligen och vilken vård får han för det idag?
Han har fått resning från några av målen som han har åkt dit för och det är å grund av att det inte funnits några vittnen eller tekniska bevis för att egentligen kunna fälla honom. Men hur i hela fridens namn kunde han då bli fälld från första början? Det kan väl inte vara så att polisen och rätten har tagit Thomas Quick på orden när han sa: Jo jag har mördat. Eller hur nu han sa det. Är det inte så att polisen måste göra sitt arbete och ta reda på fakta fast de kanske vet vem som har gjort vad? De måste väl kunna överbevisa en åklagare för att den i sin tur sedan ska kunna få jurymedlemmarna på sin sida? Eller är jag helt ute och reser? Det låter i alla fall rimligt i mina öron.
Jag tycker att myndigheterna har gjort stora misstag och det får mig som privat person att fundera lite. De har tagit en man och fått honom dömd till så grova dåd som mord. Allt är frid och fröjd. Men egentligen är det ju inte det för nu när man vet att han är oskyldig så undrar man ju vem som egentligen är skyldig till mord. Går den personen fortfarande fri? Det handlar ju inte bara om att få fast en person till ett brott utan det gäller ju att få tag på den rätta personen. Jag kan inte ens tänka mig hur de anhöriga till mordoffren mår idag. Så hemskt detta måste vara för dom. De har i alla år gått och trott att den som mördat deras, son, dottern syster, bror, kusin, moster, faster och alla andra släktnamn har varit dömd och att deras anhörig har fått rättvisan skipad. Så visar det sig att det är fel person som suttit bakom galler och den som egentligen är skyldig går fortfarande fri. Det är så fruktansvärt hemskt så jag finner knappt några ord! Det är skam på torra land som man brukar säga. Om vi tar till exempel Gry Storvik som hittades mördad i Norge. Det fanns inga tekniska bevis men Thomas Quicks berättelse stämde överens med polisens utredning. Saken är Biff tänkte dom tydligen för Thomas åkte dit för det fast de hade hittat sperma i flickans kropp som inte tillhörde Thomas. Jag är mållös! Jag vet att misstag kan göras men dessa misstag borde aldrig fått vara gjorda!
Jag är glad för Thomas Quick skull. Eller det är nog dags att kalla honom för hans riktiga namn Sture Ragnar Bergwall. Är han oskyldig så är jag överlycklig för hans skull och jag förstår inte hur han har stått ut i alla år med att bära med sig detta. Är han oskyldig så förstår jag inte varför han erkände alla de brott som han erkände. Jag förstår inte hur polisen har hanterat alla dessa ärende och jag sörjer tillsammans med alla offrens familjer, nära och kära. Det är fruktansvärt. Jag anser att ärenden som handlar om Thomas Quick har behandlats dåligt. De har inte varit noggranna och det känns lite som att de bara ville ha fast någon för att det skulle se bra ut.
Jag måste kanske förklara min titel på detta inlägg i debatten. Mycket intressant, tragiskt och roligt. Vad menar jag med det? Jo jag tycker att hela den här historien om Thomas Quick eller Sture Bergwall som han egentligen heter är otroligt intressant. Hans liv innehåller så mycket och då är mycket egentligen oklart om vad. Det tragiska är handlandet av hans eget handlande, polisens arbete som jag anser inte att de har gjort bra fullt ut och rätten som kunde fastslå mord fast det inte fanns vittnen eller tekniska bevis. Till och med de bevis som pekade på att han kanske inte var rät man lyste med sin frånvaro i utredningsrapporterna. Det roliga är att Thomas får sin resning och med det så blir det tragiskt igen för de anhöriga till offren.
Jag avslutar med att jag skickar mina tankar till alla anhöriga till dessa offer. Jag lider med dom!


Rösta på min recension!


Intressant?

2 kommentarer:

  1. Om man blir i pumpad en massa droger så tror man att man är Hitler så småningom. Den drogmängd han hade i förhöret skulle fått mig tro att jag var Moses.

    SvaraRadera
  2. Ett namn man aldrig kommer att glömma.

    SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...