lördag 1 december 2012

Torka aldrig tårar utan handskar - Kärleken


Torka aldrig tårar utan handskar


Detta är en roman som ingår i en trilogi som Jonas Gardell har skrivit. Det finns som sagt tre delar av denna och den första heter Kärleken, det är den jag recenserar här. Sedan finns det sjukdomen och till sist döden. Romanen publicerades av Nordstedts förlag och den utgavs 2012. Dessa tre delar som ingår i denna trilogi visades som en serie på TV för inte så länge sedan. Naturligtvis missade jag det men kunde se serien på Viaplay på datorn. Den var mycket gripande och berörande. Det var inte ett öga torrt när serien var slut. Det var inte bara tårar av sorg utan även av glädje. För en tid sedan så var jag med i en tävling där man kunde vinna en valfri bok. Man skulle recensera en valfri bok. Jag vann och fick välja bok. Det var fyra stycken att välja mellan och Jonas Gardells bok var en av dom. Man skulle få boken signerad. Valet stod mellan Jonas Gardell och en thriller. Jag valde den sistnämnda men ångrar mig lite nu faktiskt. Efter jag sett serien så var jag ändå bara tvungen att ha boken, så jag gick och köpte den fast i ljudboj.

En vacker kärlek
Vi börjar resan 1982 och Rasmus har tagit studenten. Han är 19 år gammal och vill se mer av världen än vad som finns i lilla Koppom där han nu bor. Rasmus flyttar till Arvika där han bor tillsammans med sin moster och han ska börja på Solbergagymnasiet. Att vara homosexuell på 80 talet var inte så enkelt för de flesta trodde att homosexualitet var en sjukdom. Rasmus föräldrar är högt troende och mamman tror att man kan omvända Rasmus till att bli ”normal”. Rasmus tar sig till Stockholm och börjar leva sitt liv öppet i den stora staden. Han träffar Paul, en homosexuell man som tar sig an honom med öppna armar. Det är via Paul som Rasmus träffar Benjamin, en ung kille som går runt och knackar dörr och predikar om Gud. Benjamin är nämligen Jehovas vittne, men han är även homosexuell. Dessa båda killar inleder ett förhållande. Kärleken spirar och kärleken uppfyller de bådas hjärtan. Benjamin vågar dock inte berätta något för sina föräldrar för det är inte tillåtet att vara homosexuell om man är ett Jehovas vittne.

Fakta om denna ljudbok
• Ljudbok (mp3 cd)
• Språk: Svenska
• Serie: Torka aldrig tårar utan handskar (del 1)
• Antal sidor: 1
• Inläsare: Jonas Gardell
• Utg.datum: 2012-07-20
• Upplaga: 1
• Förlag: Norstedts
• Dimensioner: 125 x 140 x 5 mm
• Vikt: 50 g
• SAB: Hc/LC
• ISBN: 9789113045818

Jonas Gardell är mannen bakom trilogin
Denna man är en mycket intelligent man som jag verkligen beundrar. Han kan så mycket och han är sig själv hela tiden. Jonas föddes 1963 i Täby och är inte bara författare utan han är även dramatiker, komiker och artist. Han har vunnit flera priser på sina manus. Här i denna bok har han lyckat att ta fram den nakna sanningen. Verkligheten som kom i kapp folket under 80 talet. I denna ljudbok så är det Jonas själv som berättar och han gör det så underbart bra. Han läser med inlevelse och det han berättar berör mitt hjärta. Jag tycker att det är bra att det är den som berättar som även har skrivit boken, för dom vet hur en scen ska vara och hur den ska beröras. Då är det lättare för som skrivit boken att få in det när han eller hon läser. Jag har fått för mig det i alla fall och i mina öron låter det logiskt. Vissa böcker ska man läsa och vissa böcker ska man lyssna på. Denna föredrar jag att lyssna på och jag lyssnar gärna på Jonas Gardells behagliga röst.
Han är mycket duktig på att berätta så att man kan se med sitt inre öga om vad som händer och sker i berättelsen. Man får grepp om miljö, händelser och karaktärer. Man lär känna killarna på ett mycket bra sett och man får nästan för sig att man faktiskt känner dom. Jonas berättar om två unga killars kärlek men det finns många fler inblandat och en av deras bästa vänner ingår Paul, en frispråkig kille som är den bitchigaste i hela staden. Han är mycket olik de andra killarna och han sticker verkligen ut men Jonas får mig att tycka om denna kille ändå. Låter det konstigt? Jag hade säkert tyckt om honom ändå men vi alla vet ju att det faktiskt kan vara svårt att ta till sig dom som är utöver alla andra. Det ska inte vara så men det är så. Det är förmodligen för att det är främmande på något sätt. Jag tycker att Jonas beskriver dessa karaktärer på ett mycket bra och på ett personligt sett.

Sammanfattning – Mitt omdöme i helhet samt mitt betyg
Jag kommer ihåg hur AIDS och HIV skrämde oss svenskar i början på 80 talet. Det var inte bara oss svenskar utan det var ju i världen över. Det pratades och spekulerades och man trodde att HIV smittades via luften. Det räckte att man rörde vid någon så skulle man få smittan. Så var det naturligtvis inte men ingen visste vad det var. HIV kallades för Bögpesten och det var för att sjukdomen spred sig mest bland unga homosexuella män. Då på 80 talet så kommer jag ihåg att jag faktiskt ställde frågan: Varför bara unga homosexuella män? När jag såg serien på TV så tänkte jag och ställde en massa frågor till mig själv som jag inte fick svar på. Varför inte skydda sig mer om nu sjukdomen härjar? Men det är lättare att ställa den frågan än att leva på ett säkert sätt i en sådan kall värld som de homosexuella männen levde i under 80 talet. De visste inte vad det var och att bara få vara den de var under 80 talet var en stor bedrift. 

Denna bok heter Kärleken och det är just det som vi får ta del av. En stor kärlek mellan män som faktiskt berör mig på djupet. Jag älskar kärleken mellan Rasmus och Benjamin då den verkligen är äkta och sann. När jag ser sann och äkta kärlek så kan jag inte låta bli att le så att mungiporna går från det ena örat till den andra. Man kan gråta av lycka och man kan gråta av sorg. Mina ögon fylldes av tårar när Jonas Gardell läste om kärleken mellan de båda killarna. Gråten var av glädje för kärleken men även över sorgen som jag visste skulle komma. Jag vet ju hur det hela slutar då jag har sett serien.
Jag rekommenderar denna ljudbok till alla för det som man hör när Jonas Gardell pratar är verkligheten. Den är sann och det är sådant som har hänt och händer än idag. Under tiden jag hörde boken så kom det upp ett ord i min inre syn: Fördomar. Det fanns mycket fördomar förr och ärligt talat så finns det ju kvar fortfarande. Det är inte populärt att vara homosexuell idag och jag förstår inte varför vissa människor över huvudtaget bryr sig om andras sexuella läggning. Vi är alla människor och vi är alla komna till jorden och är lika mycket värda oavsett sexuell läggning. Kärleken finns och den är mycket stor och den räcker till oss alla. När någon möter äkta kärlek så spelar det ingen roll vem eller vad man är. Lyssna på boken eller läs den och ta del av verkligheten. Denna ljudbok får full pott av mig. Det vill säga fem stjärnor av fem möjliga.

Den finns att köpas på 
Bokia: Boken och ljudboken 
Adlibris: Boken och ljudboken


Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...