måndag 1 april 2013

Cancerbesked

Man hoppar in på aftonbladet och får läsa att Kim Anderzon har cancer. Jag tänkte att det var synd på en sådan ung människa. Jag har nog trott att tiden har stått stilla för hon är ju 70 år. Det är ingen ålder det heller. Cancer är en jäkla sjukdom. Den blir mer och mer vanlig. Varannan människa har det snart. Hon får stöttning av sina vänner. Det är ju skönt för det är inte alla som får det.

På mors dag för 20 år sedan somnade min farmor in för evigt. Hon hade månaderna tidigare fått beskedet att hon hade cancer. Det var svår svår tid för oss alla. Jag hade aldrig sett min farmor sjuk. Aldrig. Hon var alltid så pigg och glad. Lagade mat till oss alla på sin födelsedag. År efter år. Det var inte lite folk. Hon hade några barn och de i sin tur flera barn och alla var vi samlade på om på i hennes lilla lägenhet.

Den 25:e december var en dag som jag längtade till. Det var då farmor fyllde år. Jag träffade kusinerna och hade jätteroligt. För 20 år sedan så väntade jag min äldsta son. Jag hann och berätta för farmor att hon skulle bli gammelfarmor. Det dröjde inte länge förrän hon dog sen. Vi var några stycken där inne. Hennes 3 barn var där och jag och min dåvarande sambo.

En gång när vi åkte in för att hälsa på henne så blev jag näst intill chockad. Farmor skulle resa sig upp men kunde inte. Hon fick hjälp och hennes ben gick fram och tillbaka. Hon kunde inte styra det. Denna gång var den första gång som jag såg farmor sjuk. Ja saknaden är stor efter henne. En farmor är ju ändå en farmor. Jag är glad att jag fick ha henne så länge i livet.

Det är därför som jag blir så ledsen när mina barns farmödrar inte bryr sig om sina barnbarn. De finns men skiter fullständigt i dom. Det är berikande att ha en farmor eller mormor.

Min pappa fick beskedet att han hade cancer. Det var på hans ålders höst men han var inte så gammal ändå. 76 år är ingen ålder. Allt var som vanligt på fredagen och några timmar senare så hade sjukdomen slukat upp honom. Sjukdomen var iaf en bidragande faktum.

Det sägs att har man två på raken i ett led i sin släkt som haft cancer så har man 8% mer chans (utöver)  att få sjukdomen än vad andra har. Det råder inte gott för min del. Jag har fått mycket efter pappa så det förvånar mig inte om jag får samma bud en dag i livet.

Jag hoppas att mina barn skonas iaf.

Jag har en bästa vän som har cancer. Det har varit en tung tid. I början var det svårare för man skulle acceptera och sedan när man väl har fått in i huvudet att det är cancer hon har och att hon aldrig kommer bli friskförklarad så blev man ju rätt så knäckt. Det är nu 9 år sedan. Det har varit en lång kamp för henne och hennes familj.

Hon bor 30 mil ifrån mig. Det är sällan vi hörs men det går inte en dag som jag inte tänker på henne. Jag vet att hon finns där och hon vet att jag finns här. Vi finns för varandra fast det går en tid mellan samtalen. Jag försöker åka och hälsa på henne när vi är i Skåne och vi var där nu när det var sportlov. Det var roligt att få krama om henne igen.

Nu sitter jag här och låter mina tankar flöda. Det är rätt skönt och kunna göra det ibland. Man blir befriad känns det som.

Ha det gott!

Instagram
Intressant?

4 kommentarer:

 1. Ja, det är en hemsk sjukdom som drabbar fler och fler, kanske för att vi lever längre, men tyvärr är en del riktigt unga också som får cancer.

  SvaraRadera
 2. Usch, ja, cancer är en fruktansvärt otäck sjukdom som tyvärr finns allt för närvarande för oss just nu. I januari, på sin 19-årsdag, gick vår väns dotter bort i magcancer, samma cancerform som tog hennes mamma i juli 2010. Dessutom fick min svägerska bröstcancerdiagnos dagarna innan jul och hon är inte ens 30 än och de har en liten son som fyller 1 om två veckor...

  Ibland känns det som om cancer är en otroligt orättvis sjukdom, tänk om man kunde "styra över" den på dem som förtjänar skiten...

  Kram

  SvaraRadera
 3. Så fint och vackert skrivet om alla dessa människor som drabbas av cancer.....kramar till dig

  SvaraRadera
 4. Cancer är en hemsk sjukdom. En vän till mig förlorade sin son på 8 år i det. Kommer aldrig glömma den hemska tiden.
  Saknar min syster, har inga fler syskon. Kram

  SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...