lördag 6 november 2010

Barnuppfostran

Hur fostrar du dina barn? Hjälper du dom att hjälpa sig själv eller hjälper du dom bara?

När jag var barn så fick jag lära mig att ta ansvar för mina egna handlingar. Det försöker jag även lära mina barn. Mina barn är faktiskt riktigt duktiga på det med!

Jag känner en person som aldrig fått ta ansvar för sina handlingar och det märks idag i vuxen ålder, så man tjänar inget på som förälder att städa undan barnens "skit".

Jag tror inte barn mår dåligt av gränser och ett NEJ lite då o då. Förr tvärtom. Jag säger ofta nej till mina barn. Men när jag väl säger JA så uppskattas det till max samt så vet de att jag verkligen menar det!

Många föräldrar säger först en sak o sedan ändrar de sig och gör precis tvärtemot. Först säger de nej o efter lite tjat från barnen så blir det ja. Men inte här inte. Inte längre ska jag kanske tillägga för jag har oxå varit i den fällan en gång. Det är längesedan men ändock så har jag varit där.

Det var innan tvillingarna föddes så det är minst 8 år sedan. Man trodde att man gjorde rätt när man ändrade sig för man tyckte ju synd om barnet, men idag vet jag bättre. Man gör inte barnen en tjänst för att låta barnen att få som de vill.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant? Tycker du om det du har läst? Tryck på gilla knappen :-D eller pusha vidare

4 kommentarer:

 1. Hjälp till självhjälp, en av hörnstenarna inom Montessoripedagogiken! För mig är det en självklarhet att hjälpa barnen att hjälpa sig själva!

  Och klara tydliga gränser mår barnen bäst av. Att alltid veta vad som gäller!

  Men visst, även jag kan sätta mig och ta på 5 åringen byxorna när det verkligen är bråttom... Men det är faktiskt ett undantagsfall.

  SvaraRadera
 2. Hjälp till självhjälp här också. Och ett nej är ett nej.
  Däremot så är jag inte snabb att säga nej, överväger det först för att det inte ska bli onödiga konflikter.
  Gränser med raka ramar tycker jag är viktigt. Inga gummiramar som är töjbara för barnen.
  Kramizar

  SvaraRadera
 3. Självklart mår barn bra av att ta ansvar på ett sätt som passar för ålder osv. Dessutom måste dom få lära sig och kunna vidarutveckla för framtiden och då är t ex nej och inte bara massa ja mycket bra att bygga sina värderingar på.

  SvaraRadera
 4. Tack för era kommentarer. Roligt att höra andra hur de tänker!

  SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...