torsdag 26 maj 2011

Småbarn på facebook.

Grundarna till facebook vill ta bort 13-årsgränsen. Varför i hela fridens namn tänker jag då. Vad finns på facebook som skulle gynna ett barn under 13 år? Förutom spelen då alltså! Jag tycker att facebook ska förbli en lite mera vuxen sajt. Speciellt på en sajt där folk kan göra fejkade konton med helt andra personnr än vad de har. Det vilmar av barn på facebook som är under 13 år så det är bättre att de hittar en funktion då som gör att det är omöjligt att släppa in yngre barn.

Ja jag vet att det är svårt men varför ta den lätta metoden i stället för den säkra?

Något som jag har svårt för att förstå är varför föräldrar gör konton till sina barn eller tillåter sina barn göra konton fast det finns en åldersgräns. Nu menar jag de små barnen som är 6-7-8 och 9 år. Varför lära ut till barnen att regler är till för att hoppa över. Man gör det man vill och struntar i vad regelboken säger. För det är ju just det dom gör. Ordagrant!

Mina barn fick ingen facebook sida förrän de blev 13 år. Mina barn tyckte att jag var taskig för att jag inte tillät dom att ha en sida där. Alla deras kompisar hade sida där och deras förälrar sa ingenting om det utan de fick lov att ha det för sina föräldrar. Först tänkte jag att det bara var snack men ett barn på 6 år måste väl ändå fått hjälp av sina föräldrar? Sedan kan man ju faktiskt se att föräldrarna vet om att deras små barn har sida där för de skickar saker till dom.

Dålig stil! Speciellt med tanke på att många av föräldrarna tror ibland att de är förmer än oss vanliga Svenssons folk. Men att hålla sig till reglerna har de svårt för tydligen. Jag vet att det är inte många som håller med mig. Det finns säkert dom som inte ens bryr sig att det finns småbarn där men varför inte bara låta oss vuxna ha en sajt som är anpassad för dom och en sajt för barn som är anpassad för dom.?

Intressant? Tycker du om det du har läst? Tryck på gilla knappen :-D eller pusha vidare

20 kommentarer:

 1. Bra sagt! Jag har sett sextonåringar mobba varandra på Facebook, vilket även kan bestå av att ignorera vänförfrågningar, taskiga kommentarer osv. Varför vill vi utsätta för våra 6-7-8-åringar för det? Tids nog ska dom ut i den hårda verkligheten, varför pusha dom dit innan dom måste? Dessutom, som du säger, så visar dessa föräldrar sina barn att det är ok att bryta mot reglerna om dom inte passar! En tredje sak, vissa saker som jag och mina vänner skriver på fb, är inte menade för små barns ögon. Jag menar, man skriver "skål alla där ute" på fredagskvällen eller beklagar sig över att man måste vabba ytterligare en dag. Det kan tyckas oskyldigt, men det ingår i en vuxenvärld där barn inte hör hemma!

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med dig om det du skriver. Just det här med oskyldiga saker kan bli så stort när barnet är där och läser.

  SvaraRadera
 3. Håller inte med dig alls. Det är ett alldeles perfekt sätt för bla mitt barn att kunna ha kontakt på nåt vis med sina släktingar som bor runt om i Sverige. Så fort hon kunde skriva och sköta sitt konto "själv" så fick hon det, tycker inte den där trettonårsregeln är något att hetsa upp sig över. Och jag känner inte till någon förälder eller barn som ens ansett att det skulle vara ett direkt regelbrott eller olagligt eller att närma sig undergång.

  Hennes konto är låst för bara vänner och även där är inställt så bara vissa kan se text och bilder.

  Själv har jag väldigt många inställningar där barnen inte ser något jag skriver, har man en helt öppen FB-sida är man ju helt vansinnigt galet ute. Vem vill skåla för hela världen?!(För övrigt en mening min dotter inte skulle bry sig ett smack över.)

  Jag loggar in på hennes konto och övervakar vänförfrågningar och kollar av, avinstallerar spel, skummar kommentarer och även sånt som hon har skrivit. Även så döljer jag från vissa människor hon inte behöver se inlägg från.

  Alla mina tre barn har jag i i rss-läsaren som vilken blogg som helst, där ser jag vilka som kommentrerar/gillar osv det dom gör.
  Det är ju förälderns ansvar att ha koll på sitt barn så mkt det går och ett så litet barn som min yngsta har jag stenkoll. Fjortonåringen är det värre med men jag gör ändå mitt bästa att övervaka honom. Utan att han vet HUR mkt jag gör det.

  Jag ser för den delen inte Facebook som någon...vuxensajt... Jag har kontakt med min spridda släkt tack vare FB, mina vänner är spridda genom ett väldigt stort åldersspann; ska man sätta åldersgräns på sina vänner då också?

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att man ska följa reglerna. Står det en regel att det är en åldersgräns på 13 år så tycker jag att det är föräldrarnas skyldighet att följa det och visa barnen att regler är till för att följas. Det är vad jag sa till mina barn när de tjatade om facebook innan de blev 13 iaf. En regel finns där av en orsak.

  Facebook använder många vuxna av att ha kontakt med släkt och vänner men barn brukar använda sig av facebook för att ha kontakt med sina vänner. Det finns andra sajter för det som är mer anpassat till barn.

  Man behöver inte ha åldersgräns för sina vänner utan det finns andra sätt att ha kontakt med de minderåriga isf. Jag anser inte att facebook är en lämplig sida för yngre barn. Det finns barn som är 6-7 år gammal som har facebook. Rent för ungt tycker jag och det står jag för.

  SvaraRadera
 5. Jaha och du tycker alltså att det är bättre att du lägger ut bilder på dina sju barn så hela världen kan se?

  SvaraRadera
 6. Jaha och du tycker alltså att det är bättre att du lägger ut bilder på dina sju barn så hela världen kan se?

  SvaraRadera
 7. Det finns inga regler för det utan det är upp till var och en. Det är förälderns ansvar. De stora barnen har gett sina medgivande till att att jag lägger ut bilder på dom. Det är bara de två minste jag inte har frågat. Jag skulle kanske gjort det men det vilar ändå över mina axlar om jag det är rätt eller fel då det inte finns någon regel för det!

  Hade det stått att man inte fick lägga ut bilder på barn under en viss ålder så hade jag naturligtvis inte gjort det. Jag kan inte lära mina barn att följa regler om jag inte själv följer dom.

  SvaraRadera
 8. Dessutom så är chansen större att världen ser barnn mer på facebook än på en vanlig svensk blogg som min

  SvaraRadera
 9. Helt rätt Smulan !!
  Som du säger det finns andra sajter som är mer anpassade efter deras ålder.

  Då kan kan ni som har barn som är 6-12 år tala om för mig hur ni kan skaffa konton till era barn när det finns så fruktansvärt mycket virus och annat skit på facebook som ploppar upp var och varannan dag och som barn inte vet hur de ska hantera när de väl är i den sistsen. Finns grupper som har skapats av pedofiler me bland annat, tycker ni såna sajter är lämpliga för barn?? skärp er för tusan!!! Sen att låsa allt så folk inte kan se, ja det är hur lätt som helst för hackare att ta sig igenom. Ni verkar inte veta vad dagens teknik kan gör idag tydligen.

  Som sagt regler är till för att följas så är det bara sen skiter jag fullständigt i hur många föräldrar som tillåter sina barn att ha faceook. Mina barn kommer få använda sajter som är anpassade efter deras ålder och inget annat.

  Att hålla kontakt med sina vänner och sin släkt. Ja hur tusan höll ni kontakt innan facebook skapades??

  Finns inga ursäkter för huvudtaget, så bara lägg ner.

  SvaraRadera
 10. Det brukar finnas åldersgränser och regler av ett skäl, jag håller med dig helt och hållet. Inte utan att man undrar om Tiagirl mfl ignorerar andra åldersgränser också, till exempel filmer, tobak, alkohol, dataspel med mera. Om det är för att ungarna ska hålla kontakt med släkt och vänner finns alltid Hotmail istället...

  SvaraRadera
 11. Man kan aldrig skydda sig mot virus även om de är anpassade efter deras ålder så det är nog du som ska lägga ner skitsnacket tycker jag då. Oavsett vilken ålder barnet är så är det föräldrars ansvar att sitta med sin barn för internet är ingen barnvakt och kommer aldrig att bli heller. Vissa är så djävla duktiga tror de men när det gäller att städa framför sin egen dörr då syns skiten tydligt.

  SvaraRadera
 12. Just det här med grupper tycker jag är skrämmande. Vuxna har varit med om att de har gått med i en grupp som sedan namnet blivit ändrat på och helt plötsligt är de med i en grupp med pedofiler. Det kan hända barnen med. De vuxna tycker det är obehagligt. Vad gör inte barnen då?

  Det finns olika"roliga" funktioner som vuxna kan tycka är roligt. Dock inte jag, men som till exempel där man kan visa hur sexig man är. Ja det passar ju verkligen barn i 6-12 års åldern. Inte ens en 13-åring passar det till men ändå finns det där. På grund av sådana saker så kallar jag facebook för en vuxen sajt!

  SvaraRadera
 13. Visst är det föräldrarnas skyldighet att sitta med barnen men om det finns en åldersgräns så är det väl förälderns skyldighet att inte låta barnet ha en sida på den sajten om barnet är under åldersgränsen? Är det inte föräldrarnas ansvar att visa att regler är till för att följas?

  SvaraRadera
 14. Den Rockande kocken. Jag håller med dig faktiskt. Det finns andra sajter där barnen kan ha kontakt med släktingar. Som till exempel msn eller hotmail. De flesta barn har msn o0ch det är lätt att kontakta sin släkting där om man nu vill det.

  SvaraRadera
 15. Alla har rätt till till sina åsikter; jag bara säger hur jag gjort.
  Vad det gäller den frågan hur kontakten sköttes innan FB...ja du, den var obefintlig tyvärr. Det går inte riktigt med få ord beskriva den yngstas familjerelation men nu kan hon vara delaktig i viss mån. Farmor, morbror, syskon finns inte på barnsajter.
  Har man varit med på FB i så många år som jag varit så ser man inga konstigheter i det, så är det bara. Dessutom så har man mer koll, jag tror dessutom att barnen är medvetna om risker vad det gäller virus och annat som kan hända.
  Har aldrig någonsin fått virus(förutom något via MSN för länge sen)och det är större risk att få det från andra ställen än FB. Och hackade konton...hur vanligt är det?! Det är sånt fjortonåringar gör på varandra oavsett sajt och pedofiler...risken är övverlag lika stor att hon skulle bli utsatt för en blottare på lekplatsen.

  Jag HAR koll för jag VET om vad som händer på nätet, mina barn VET men många av hennes undertrettonåriga vänner ser man helt klart att dom är där helt utan koll. Om man som förälder registrerar sitt barn någonstans, vart det än är så MÅSTE man veta vad man gör. Och vad som kan hända...

  En anonym kommentar tycker jag bara visar på okunskap om vad som sker på nätet, vad som faktiskt händer och vad många många gör... En blogg om familj innehåller oftast foton...på barn...för dom är endel av familjen. Helt vanliga foton på påklädda barn, i familjesituationer. Har man skrivit dagbok/bloggat i många år ser man inte direkt något konstigt i det och dom som läser för att det är intressenat eller bara för att veta vad som händer om man bor långt bort tex finner inget märkligt i det heller.
  Det är så det går till när man bloggar.

  Foton på FB är vanskligare, trots kanske bara vänner kan se fotona så kan man inte vara "säker". Att kunna ladda ner bilderna och sparar hem tycker jag inte om, för som sagt, på FB är det större risk för tråkig spridning än en bloggs.

  SvaraRadera
 16. Det är ingen som använder msn längre tyvärr.
  Och nej...är det någon som är hård med ålder så är det jag. Har aldrig någonsin köpt ut åt mina barn eller någon annan. Men den trettonårsgränsen är lagstiftad i USA och hade aldrig funnits med här om det inte varit så att FB var tvungen att köra samma villkor för alla länder. Den som skulle starta upp en liknande sajt hade förmodligen inte alls haft sådan regel.

  SvaraRadera
 17. Visst har alla rätt till sin åsikt. Helt klart. Jag tror inget annat än att du har koll på ditt barn, men det finns andra som inte har det som sagt. Det som skrämmer mig mest är att det finns barn som ska ha så många vänner som möjligt och de känner inte varandra och den vännen de har tagit in kan vara en vuxen människa. Det vet man aldrig.

  Jag vet att det finns vuxna människor som sitter barkom sina barns nick med på facebook. De barnen är under 13 år och man undrar då vad syftet är med det.

  SvaraRadera
 18. Jag lämnar en som är sex år i skolan varje dag och det är många barn som är så respektlösa att de inte kommer i tid en enda dag. Kan tänka mig att de föräldrar inte bryr sig om deras barn har kontakt med vem som helst på fb. Att lägga ut barn i en blogg är trevligt och de som går in och läser får väl blunda om de har något emot det blogga är fritt för var och en och fritt att även läsa om ens vardag. Tycker det är kul att någon vill lägga tid på att blogga om sin vardag och det är kul att läsa hur en sjubarnsfamilj har det och får vardagen att fungera.

  SvaraRadera
 19. Min son är samlare. Han ska helt enkelt ha 666 vänner för det är coolt. Som tur är så är han inte så aktiv direkt och är han det så är det bara med klasskompisar och familj, delger inte sådär jättemycket och inget är vad jag sett något som skulle påverka honom negativt eller någon annan. Jag tycker bara det är barnsligt onödigt vilket han vet om.
  Jag har så få jag kan eftersom jag har FB för att ha större kontakt med släkt och vänner och ser ingen större vits med att ha till och med helt okända bara för tex större chanser i spel som jag ser andra har.

  Har ett par tre stycken faktiskt som jag träffat för flera år sen på FB men aldrig irl men annars är det inte mkt löst okänt folk!

  Internet ÄR fantastiskt, det blir vad man gör det till!

  SvaraRadera
 20. Ja visst är det bra med internet. Vi vuxna kan ju ta den delen och tänka till vad som är bra och vad som är mindre bra. Barn kan inte det alltid. Det är förmodligen därför som det finns åldersgränser. Jag vet inte men jag kan ju tänka mig att de finns där av en orsak.

  Sen finns det barn som är längre komna i utvecklingen som kanske klarar av saker och ting på ett bättre sätt.

  Jag rensade min egen lista och tog bort över 300. Fattar inte vart alla dom kom ifrån men man acceptera oftast i rena farten när man för förfrågningar och jag kan tänka mig att barn oxå gör det

  SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...