söndag 15 april 2012

100 år har gåttVAD? 

Tiden har verkligen gått fort. Historien med Titanic har förföljt en genom skolåren och även upp i vuxen ålder. Man var inte med men ändå har man fått en bild på hur det hela har gått till. Den bilden har man fått av media. Frågan är bara om man kan lita fullt och fast på den "fakta" som framkommit?! Det är 100 år sedan Titanic sjönk på sin jungfrufärd och natten mellan den 14 och 15 april så dock 1495 människor när fartyget gick mot botten.


HUR?

Av alla människor som befann sig om ombord så var det endast 712 st som överlevde färden och de tvingades i stort sett att se fartyget sjunka mot djupet. Fartyget kolliderade med ett isberg och sedan vad som hände har de överlevande vittnat om. Det finns vittnen som säger sig ha sett ett annat fartyg inom synhåll men det fartyget kom aldrig till undsättning.


VARFÖR?

Fartyget som var närmast Titanic var Californian. Titanic ska ha försökt att nå Californian utan resultat. Det sägs att kapten Lord som var på Californian låg och sov och valde att somna om efter det han hade vaknat.

Mina tankar

En kapten ska värna om sitt fartyg och det gjorde ju Kapten Lord, men jag kan inte förstå hur han kunde strunta i signalerna som Titanic ljöd om. Hans eget fartyg var det ingen fara med så han hade mycket väl kunnat styra båten mot Titanic och försöka rädda fler människor. Det är inget eller inget som säger att fler människor hade kunnat räddas men att bara försöka hade varit en heder. Min första fråga är hur denna kapten kunde leva med sig själv när han hade kunnat försöka men bestämde sig för att somna om.

Det var 1495 st människor som miste livet och de flesta var besättning och de från tredje klass.


 • Första klass Antal passagerare 324, 201 räddades, 123 omkom. 
 • Andra klass Antal passagerare 277, 118 räddade, 159 omkom. 
 • Tredje klass Antal passagerare 708, 181 räddade, 527 omkom. 
 • Besättning 898, 212 räddade, 686 omkom. Överlevanden 712. 
 • Döda 1 495

Man har inget facit i hand men i min stilla tankar så skulle jag kunna tro att några hade kunnat räddats om Californian hade kommit till undsättning, men det är bara mina tankar. Det finns inget som säger att fler skulle ha räddats.

Sedan kan man börja tänka på Titanics egen kapten. Varför valde han att låta båten gå så fort fast det blev fruktansvärt kallt? Borde han inte förstå att det kunde finnas isberg i närheten? Temperaturen sjunker inte så fort som det tydligen gjorde om det inte fanns isberg någonstans i närheten. Det var mörkt och de som häll utkik hade inga kikare heller. Bara det skulle vara en varningssignal och en tanke på att ta det säkra före det osäkra och sakta ner båten. Men det är bara mina tankar och funderingar.

Jag är intresserad av Titanics och dennes historia och det på grund av alla de människor som gick ett hårt öde till mötes. Vill man och framför allt har råd så kan man åka ner med en ubåt till vraket som ligger på 3 800 meters djup. Jag skulle gärna vilja åka ner men bara tanken på att sitta i en ubåt undervattnet får mitt hjärta att börja klappa fortare. Sedan har jag inte råd heller för det kostar 430 000 kronor.

Det finns många historier om Titanic och det hela har även filmats några gånger. Den första filmen kom redan samma år. Det var en kvinna som hette Dorothy Gibson som var med ombord som skrev manuset och som spelade huvudrollen i filmen. Nu ska det komma en serie om Titanic som ska visas i SVT

Jag ska se den serien för det kan vara mycket intressant. Den kommer förmodligen vara mycket sorglig med för man vet ju hur den kommer att sluta. Det var en stor katastrof som kanske hade kunnat undvikas men jag är en av dom som tror att allt som händer har en mening. Vad meningen var med detta har jag i och för sig svårt att förstå.

Vad vet du om Titanic? Testa dig här.

Läs mer om Titanic i aftonbladet - Svd - dagen - svt

7 kommentarer:

 1. Hej Elisabeth.
  Det är konstigt att Titanic berör så mycket efter hela 100 år, vissa katastrofer försvinner ur minnet på mycket kortare tid, jag tror att vi alla fick höra berättas om det redan när vi var små och att det då fastnade ordentligt då vi inte hade något liknande att jämföra med eftersom vi var små och därför blev det något vi inte riktigt förstod och kunde ta in helt.
  Ha en riktigt trevlig forsättning på den här dagen.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju en historia som har gått i flera generationer. Tack. Önskar dig en fortsatt fin kväll.
   Kram kram

   Radera
 2. Jag var vaken denna tid inatt, läste Aftonbladet precis 8 min innan så då låg jag och fundera på all rädsla som människorna fick utstå, kylan, ja allt. Filmen Titanic är ju för bra och serien ska jag följa.
  Ha en bra dag! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den verkar bra. Ska själv se den.
   Ha en fortsatt fin kväll. Kram kram

   Radera
 3. Tänk att tiden har gått så fort.

  SvaraRadera
 4. Tack snälla, det var länge sedan man hörde från dig :)

  Är allt bra?

  Ja nu går man och trampar här hemma, vill ju få en bebis nu hi hi :)

  kram Penny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett tag sedan. Allt är bra. Ska bli roligt och få se den lille eller lilla sen :-)

   Kram kram

   Radera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...