fredag 14 december 2012

Svart docka och en kosackdansande gubber åker ut

Det är snart jul och dagens mittpunkt börjar när Kalle Anka och hans vänner börjar sin underhållning på TV. Det är i stort sett samma tecknat varje år förutom någon ny disney klassiker. Men fast man har sett dessa tecknade filmer i så många år så är det en tradition att sitta framför TV:n denna dag och se jultecknat.

En av mina favoriter är Tomtens julverkstad. Schackbrädet som blir rutigt med ett enda penseldrag. Dockan som blir rädd för spindeln och den andra dockan som får ett OK i häcken och säger Hey mama. Den svarta dockan som kommer själv och sätter ett OK i häcken ska nu klippas bort. Även den gröna gubben med skägg och grön frack och som gör en kosackdans.

Varför?

Citat: Orsaken ska vara den att klippen anses spegla stereotypa bilder av svarta och judar

Jag förstår inte det där. Visst ska man anpassa det mesta till det årtionde och decennium vi lever i men herregud, det är en tecknad film! En klassiker. En traditionell timme. Nu ska den förstöras och fattar inte varför. Vad spelar det för roll om denna tecknad är från 1930 talet? Det är ju det som är charmen med det hela!

Nej jag tycker att det är att gå för långt. Vad händer härnäst? Ska de ta bort hela timmen med jultecknat? Hela julen ska kanske skippas?

Nej jag tycker det är löjligt! Behåll dockan och den roliga dansande gubben tycker jag.

Instagram
Intressant?

3 kommentarer:

 1. Nu är det ju Disney som beslutat det här, inte SVT

  SvaraRadera
 2. Det blir ju omvänd censur - får barn inte leka med "svarta" dockor?? Eller med tjejer med blont hår?? Eller farbrorn med kärran - fattar inget!! Crazy!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag förstår inte alls hur de tänker. Allt är tydligen rasistiskt. De får sätta ny färg på tjuren Ferdinand för han är ju delvis svart. Snövit får de ändra namnet på för vit ingår i ordet. Nej det börjar bli riktigt sjukt det här. Skulle det inte vara bättre om vi alla hade kunnat samlats under samma ek? Om det finns vita disneyfigurer och svarta samt judar. Vad gör det? Jag tycker inte att det är så konstigt egentligen. Hur många har sett den gubben med den gröna frakten som jude? Jag har inte tänkt på det. Jag har inte ens tänkt på den svarta dockan. Det är bara en docka rent av.

   Radera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...