fredag 4 januari 2013

Kärnans fina fisk


Här kommer ett litet tips och en recension på ett spel till barn från 3 år. 

Kärnan - Fina Fisken

Kärnans träspel är speciellt anpassade för barn från skolålder. Spelens utformande gör att barnen lär sig på ett lätt och lekfullt sätt. Kärnans spelplaner som de använder i spelen är robusta och tål en del. Ett måste med tanke på att det är barn som oftast hanterar dom. Spelplanerna är genomtänkta och enkla och framför allt då hållbara. 
Detta spel heter Fina fisken och är för barn från 3 år. Man kan vara 2-4 spelare och speltiden är cirka 20 minuter. Det är en bra tid tycker jag för barn kan oftast inte sitta någon längre stund så 20 minuter är precis lagom. 

Innehåll
  • 36 fiskar
  • 1 Bildtärning med klistermärken
  • 1 Färgtärning
  • Spelregler

Fina Fisken
Detta är ett roligt spel med fiskar som spelmarer. De är i olika färger och det gäller att fiska och få napp i rätt färger. Är spelet nytt så börja med att klistra fast klistermärkena på tärningen som inte har några bilder på sig. Lägg sedan ut alla fiskarna på bordet med bildsidan nedåt. Blanda och fiskarna och vänd sedan upp tre fiskar. Ta fram tärningarna. Man turas om att slå tärningen. Det ska vara den bild som har bilder på fiskarna. När ni kommer in i spelet och det inte finns tre fiskar som ligger uppåt vänt så vänd då tre stycken så att man ser fiskarna. Detta görs innan tärningen kastas av nästkommande spelare.
När du har slagit tärningen med klistermärkena på och den visar att du har fått napp. Till exempel den med bara ett flöte. Slå då med färg tärningen och se vilken färg du har. Den har färgerna Grön, Gul, Röd, Blå, Svart och Grå. När du har slagit tärningen och den till exempel visar Blå färg så ska du ta den fisken som har samma färg på kroppen. Ta först från de uppvända fiskarna och sedan vänder du fiskar tills du inte får någon fisk med den färg som färg tärningen visade. Du slutar att vända fiskar när du får upp en fisk som inte är i samma färg. Det finns ett klistermärke med fyra flöten på. Det klistermärket visar att alla spelare får napp. Slå med färg tärningen och nu gäller det för alla spelare att få så många fiskar som har samma färg som färg tärningen så fort som möjligt. Alla spelare ska alltså försöka få alla fiskarna samtidigt. Finns det ingen fisk som har samma färg som spelaren ska ha så går turen vidare till nästa spelare. Två klistermärken som finns på tärningen visar en fisk. Den betyder att du får vända upp eller vända tillbaka en fisk. Skulle det vara så att endast en fisk finns uppvänd på bordet så får du inte vända den tillbaka. Minst en fisk måste alltid vara synlig på bordet. Det finns ett klistermärke där man har fått ett dåligt napp. Det hänger en sko i stället för ett fint flöte. Den ger dig dålig fiskelycka och du måste stå över nästa kast. Spelet är slut när den siste fisken fångats upp. Vinnaren av spelet är den som fått flest fiskar. Du räknar fiskarna och lägger dom i en stapel sedan jämför man med de andra spelarna. Det är ett enkelt sätt att se vem som har vunnit, om man inte vill räkna. På så sätt kan många små barn även vara med och spela.

Spelets design samt fodralet som spelet ligger i
Detta spel är ju om fiskar och träbitarna är formade efter en fisk kropp och det finns fiskar som är uppritade på varje träbit. De är färgglada och ser mycket tilltalande ut. Det är inga vassa kanter på träbitarna utan de är runda i sina former. Där fisken syns så är träbiten glansig på sin yta och undertill på själva träbiten så är den som vanligt. Man kan inte få några flisor i fingrarna eller så. Träbiten är några mm tjocka och det är precis lagom för en liten barnahand att greppa om. Allt ligger i en praktiskt påse som är av plast. Inuti förpackningen så finns det en plats för alla föremålen som följer med spelet. De ligger bra där utan att man tappar ut något när man öppnar spelet. Själva förpackningen är tilltalande med sina glada och färgglada bilder av fiskar. Den går i blått men i mitten på kartongen visar dom fiskar som befinner sig i vatten. På sidan så står det Träspel som har bilder av just trä. Kartongen är mycket hållbar och den håller bra i kanterna. Det är väldigt lätt att hörnen går i sönder men denna har varit med om en del och den är lika fin fortfarande
.
Sammanfattning – Mitt omdöme i helhet samt mitt betyg
Jag gillar spel och pussel som är pedagogiska. Barn kan spela och pussla utan att jag som förälder behöver ha dåligt samvete för att man inte sysselsätter dom med annat. Min minsting ska bli 5 år och han kan redan färger men detta spel är ju från 3 år och många tre åringar kan kanske inte alltid färger. Här kan dm lära sig det samt att de kan börja räkna så smått. Min 5 åring fick detta spel i julklapp ett år och det är egentligen nu som han tycker att det är som roligast att spela de. Fast det är ett pedagogiskt spel som lär barn från 3 år så tror jag nog ändå att det kanske är lite roligare att spela när man kan. Fast detta spel är från 3 år så tycker mina tvillingar om spelet och de är tio år. De kan sitta och spela detta flera gånger om dagen och de får då samtidigt egentid med sina småsyskon.
Jag gillar den robusta kartongen som spelet ligger i. Den är verkligen hållbar. Det finns ju inget värre än att köpa ett spel som sedan där kartongen inte håller och barnen blir av med spelpjäserna en efter en. Detta spel är något som jag verkligen kan rekommendera.. Det får fem stjärnor av fem möjliga av mig. 


Instagram
Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...