söndag 17 oktober 2010

Panikångest och depression

För drygt 15 år sedan var det just destruktiva självmordstankar och ångest som präglade henne. Känslor hon dövade med Prozac.
Så stod det SvD om Caroline Af Ugglas.

Det är vanligare än vad man tror. Många är i en o samma båt utan att se den andra sitta bredvid. Jag får känslan av att det är lite tabu att prata om ångest och depression. Jag vet inte, men det känns som att folk skäms för att vara i den båten på något sätt.

Jag har själv varit djupt deprimerad flera ggr och ångest finns i min vardag fortfarande men inte lika mycket som förr. Panikångest attackerna har minskat med men de kommer när man minst anar det. Prozac har jag däremot aldrig använt.

Jag kommer i håg en gång när jag satt på ett fik med en kompis. Mamma ringer o vi kommer in på en viss person i familjen. Den personen har gjort mycket skit och ärligt talat så fick den personen mig att må dåligt. Mitt i samtalet så får jag en sådan panikångest attack så jag visste inte vart jag skulle ta vägen.

Jag lämnar över telefonen till min kompis som såg chockad ut. Själv visste jag inte vart jag skulle ta vägen. Hjärtat slog så fort och jag fick stickningar i händerna. Halsen täppte igen och jag kunde inte andas. Jag for ut med tanken om att jag skulle inte överleva. Jag höll på att bli sinnessjuk var min andra tanke.

Det var den värsta panikattacken som jag någonsin har haft. Under årens gång har jag haft liknande men inte som den första.

Idag har jag ingen kontakt med den personen. Jag har lärt mig att hålla energitjuvar borta.

Depression har jag haft i omgångar. Några tillfällen var det värre än andra men jag har lärt mig "se och känna" symtomen och försöka varva ner i både sinne och själ.

Höst och vinter är mina absolut sämsta årstider. Mörkret som omsluter en och drar ner ens sinnesstämning.


Det är höst nu men än så länge har vi fina höstdagar. Det har inte varit så mycket regniga dagar som gör det grått och trist, men det kommer säkert snart. Om det inte ska bli snöoväder först. Jag tror att det kan komma snö redan i November och det är ju snart. Vi får väl se hur det blir.

Fast jag inte tycker om vintern så ser jag fram emot julen. Vi blir många som samlas här och barnen ser jättemycket fram emot att få fira med både mormor o morfar, Lasse och Peter o Diana. När jag tänker på julen så känns det lite bättre med vintern.

Man får hitta de små sakerna som gör tillvaron rolig och ta tillvara på dom. Inget är för smått!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant?

Tycker du om det du har läst? Tryck på gilla knappen :-D eller pusha vidare

2 kommentarer:

  1. Tack för att du delar med dig, känns alltid bra att veta att man inte är ensam!

    SvaraRadera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...