onsdag 3 april 2013

Bortskämda barn

Det är redan den 3:e april och snön börjar faktiskt försvinna. Man kan till och med känna vår i luften. Det är dock kallt på nätterna fortfarande. Jag längtar till våren. Det är min favoritårstid. Förr var det alltid sommar men nu som vuxen så ser jag tjusningen med våren. Det är så vackert när allt blommar upp och får liv.

Jag har inte gjort så mycket egentligen dessa dagarna. Det har blivit några smycken, armband och halsband. Halsbandet ska jag jag tävla ut en dag. Får se när jag kommer till skott med det, men det ska nog inte dröja för länge. Först ska jag ha en tävling där man kan vinna en fin Monster High docka. Håll utkik efter den.

Jag har sett på reklamen på TV att Tonårsbossen ska sändas. Det är ett nytt TV-program där en tonårstjej ska bestämma över ekonomin. Linn som är 16 år köpte en jacka för 3000 kr och lät familjen sedan äta helfabrikat. Är det något program att vilja se egentligen? Jag kommer förmodligen bara bli förbannad. Inte på dottern helt och hållet utan mest på föräldrarna som inte har lärt sina barn hur man ska handskas med pengar.

Jag har en 15-årig tjej och jag slår vad om allt jag äger och har att hon hade inte köpt en jacka för 3000 kr och låtit familjen leva på helfabrikat resten av månaden. För det första så älskar hon vanlig husmanskost. Hemmalagad mat och sedan vet hon pengarnas värde och hon vet att man måste ha mer än mat för att klara sig en månad. Hon vet hur man planerar.

När min dotter får fria tyglar att handla i affären så köper hon bra mat. Jag har lärt henne det sedan några år tillbaka och hon får gå och handla ibland och välja mat. Hon gör det så bra så. Det blir fin mat med kvalité samtidigt som det inte är jättedyrt. Hon klarar det hur bra som helst.

Jag har barnen hemma idag. Man får passa på medan man kan det. Min näst minste son börjar ettan till hösten och sen kan man inte ha honom hemma hur som helst. Barnen häromkring har påsklov denna vecka och jag hoppas att det fina vädret håller i sig så man kan vara ute mer.

Ni får ha en bra dag mina vänner.

Instagram
Intressant?

12 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med dig när det gäller Tonårsbossen. Det är inte barnens fel att föräldrarna inte lär dem handskas med pengar.

  Jag har tittat på reklamen tillsammans med min 19-åriga dotter och hon bara skakar på huvudet. Hon skulle ALDRIG bete sig på det sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja barnen måste ju läras och den som lär dom är ju föräldrarna.

   Radera
 2. jag blir bara arg av att se program om bortskämda barn som inte har den blekaste om pengars värde, som inte heller förstår att det år någon som jobbat för pengarna de spenderar. som inte har vett att sätta sig med en begränsat penning och räkna på hur mycket mat per person och dag kostar, och inte förstår varför man helst ska ha en liten slant undanlagd "utifall". Det är helt enkelt alldeles FÖR korkat. Det sagt, så har jag aldrig känt någon som varit så ekonomiskt blåst som ungdomarna de filmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag tycker faktiskt att det är otroligt att det är så. Jag tycker att det ligger ett ansvar hos föräldrarna att lära sitt barn lite om ekonomi. Det kan man inte göra den dagen barnet flyttar ut för då ska ju barnet redan kunna det.

   Radera
 3. Kan tänka mig att du är expert på det hela om du har sju barn, då är det liksom ett måste för att det ska gå ihop. Men människor som jag då som bara ha två barn med en som leva hos mig och en hoss pappan utomlands har det inte så lätt att säger nej ibland till att gå ut och äta istället för hemma eller får godis mitt i veckan osv. Jag jobbar mycket och tycker det med maten är så besvärlig hela tiden, varje dag... Jag uppskattar dessa program pga. att jag ser att det finns fler som mig och vilken konsekvens det får om jag inte tänkar om och sätter rätt prio på vardagen.

  Kunde tänker mig att du kunde ge mig massar med goda råd som jag skulle uppskatta. Som experttips...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var ensamstående med mitt första barn och var tvungen att leva snålt för att klara oss. Sedan fick jag fler barn och det resulterade i att jag blev ensamstående med 5 barn. Jag var tvungen att leva på ett visst nivå. Laga vår egen mat. Dela upp våra pengar per dag för att kunna unna oss saker. Som att äta ute ibland och köpa hem en pizza någon gång. Jag handlade alltid hem mat för en månad. Jag fyllde min frys och jag veckohandlade sedan. När jag hade handlat hem det jag behövde för en månad så delade jag upp resten i så många dagar det var kvar tills jag fick pengar igen. Ibland behövde man inte handla och då hade jag dom pengarna extra. Det resulterade i att vi kunde unna oss godheter vi med. Mina barn fick veckopeng och vi hade det rätt så bra ändå trots allt. Mina barn har lärt sig samma sak. Eller jag lär dom som samma sak.

   Radera
  2. Så ville jag gärna göra det men tycker det känns så jobbigt. Kanske måste jag vara ärlig till mig själv och inser att det är en stor del lathet att inte ta ansvar och hjälpa mina barn att lära sig saker och ting rätt från början.
   Tycker du är an bra förebild. Kul att du svarade på min inlägg.
   Hoppas jag kan läsa då och då några tips ifrån dig men du kommer i alla fall finnas kvar i mitt minne när det handlar om hushållsekonomi.

   Radera
  3. Man gör det man tror är bäst för sina barn. Det är inte säkert att det du gör är fel för er. Men jag tror på belöningar för arbete som blir till lön. Jag hoppas du förstår vad jag menar. Att värdesätta pengar och vad som är viktigast när man har pengar i sin hand. Roligt om du vill kika in igen. Fråga gärna på för kan jag komma med ett råd eller två så gör jag det. Med det har jag inte sagt att det jag säger är rätt men råd är bra att få för då får man insyn på olika håll och kan sedan välja det som känns bäst.

   Radera
 4. Ojojojoj! Vilket mönsterbarn du har, hon vet allt som en vuxen människa gör, och redo rakt av att få en position som ekonom då med antar jag?

  Hur skulle din dotter fördela en månadslön då, för att försörja alla? Införstådd med försäkring, möjligtvis hyra, abonnemang, lån och övriga avgifter? Det tänker inte barn på, ja just det, barn. För barn finns maximalt "roliga" saker och "tråkigt" = allt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha...ja det är väl klart att hon kan! Nej jag har inte sagt att hon är ett mönsterbarn. Hon har lärt sig vad pengarna ska först och främst gå till. Som jag skrev i mitt inlägg så älskar hon en vanlig husmanskost. Hon har ett kontantkort som hon själv hushåller med. Vi har lärt henne att skulder ska betalas så jag tror att hon hade klarat av det med. Jag är helt säker på att hon inte skulle köpt en jacka för 3000 kr till sig själv iaf. Jag är glad över att alla barn inte är som du tror att dom är. Det finns barn som lär sig ta ansvar och det är föräldrarna som ska lära dom det.

   Radera
 5. Men herregud!
  Detta är ett kommande TV-program för att väcka debatt, tittarsiffror och åsikter. Det är ett program jag rakt av inte skulle kunna se utan att bli förbannad på föräldrar fastän jag vet att allt vinklas i TV.

  Att vara en tonåring och INTE ens komma på tanken att BE/FRÅGA om en jacka i den prisklassen tycker jag är mer normalt än att det skall klassas som mönsterbarn. Eller lever vi utanför storstan i en helt annan budget än vad andra gör? För mig är det totalt obegripligt hur man kan lägga så mkt pengar på ett klädesplagg och då går inte våra barn (1 barn + bonus), och inte heller "sjubarnsmammans" barn dåligt klädda eftersom jag känner henne.

  Att växa upp/visa respekt mot sina föräldrar och pengars värde går framför allt vad kläder och mode gör eller kostar!

  Heja på Lisa. /Kram Li.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Linda för din kommentar och för dina åsikter. Min första tanke var när jag såg reklamen att jag kommer bli förbannad när jag ser det. Tyvärr så kommer det att bli så för hur man än vinklar programmen så är det ju ändå synligt att familjen får leva på helfabrikat. Egentligen tycker jag inte synd om föräldrarna utan mest för barnet. Tjejen kan ju inte hjälpa att hon inte har blivit lärd att handskas med pengar och förstå deras värde.

   Kram på dig Linda :-)

   Radera

Tack för att du läste mitt blogginlägg. Du är välkommen tillbaka.
Önskar dig en fin dag ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...